A "tökéletes" vezető

2010.11.23. 00:29

 Mind jól tudjuk, hogy a vezetői feladatok nagyon összetettek. Egy jó vezetőnek sok különböző területen kell megfelelnie, ha sikeres akar lenni.

A legfontosabb feladatok, amiket kiemelnék:

tervezés, információk gyűjtése ezek elemzése és továbbítása, szervezés, döntés, dolgozók motiválása és értékelése, a feladatok végrehajtásának ellenőrzése

Ezekhez a feladatkörökhöz olyan tulajdonságoknak kell párosulniuk, amik segítséget nyújtanak és nélkülözhetetlenek a feladat elvégzéséhez.

Ilyen tulajdonságok: a jó szervező képesség, jó kommunikációs kézség, jó ember ismeret, céltudatosság, megfontoltság, stb.

Ha az emberi tulajdonságok felől közelítjük meg a vezetői feladatokat, akkor az előzőekben felsorolt tulajdonságokkal mindenképp rendelkeznie kell annak, aki vezetői pozícióban dolgozik és jól akarja végezni a munkáját.

Mikor arról beszélünk, hogy milyennek kell lenni egy vezetőnek, felsorolunk rengeteg szempontot, de ezzel egy TÖKÉLETES vezetőt teremtünk. A valóságban nagyon ritka, akiben minden megvan, ugyanakkor mégis sok jó vezető van, volt és lesz is. Másrészt megfordítva a dolgokat maga a vezetői pozíció vonz magával bizonyos tulajdonságokat, nem pedig a konkrét vezető határozza meg azokat. Arra gondolok itt, hogy a vezető beosztás megkíván bizonyos tulajdonságokat, amire azt mondjuk, hogy aki ilyen az egy jó vezető. Azonban, ha veszünk egy embert aki jó vezetője a cégének, de nem teljesíti azokat az elvárásokat, amiket előzetesen tettünk, attól ő még jó vezető. Ez egy fontos kérdés véleményem szerint, hogy azért hívok valakit jó vezetőnek, mert megfelel az elvárásoknak, vagy mert jók az eredményei. Nyílván van összefüggés, de olykor szerintem lehetnek éles eltérések is.

Fontosnak tartom bizonyos tulajdonságok meglétét, de sokszor a cég profilja befolyásolhatja ezeket. Sok példát találhatnánk arra, hogy sikeres cégvezetők, csak pár tulajdonságukban teljesítik a kívánalmakat, de ezekben viszont kiemelkedőek és ettől sikeresek.


 

Összefoglalva az előzőeket szerintem nem lehet sarkosan kijelenteni, hogy mitől lesz valaki jó vezető, de összegyűjthetünk olyna tulajdonságokat melyek megléte előre vetíti, hogy az illető jó vezető lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezfel.blog.hu/api/trackback/id/tr272466939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása